facebook

Światowid

Światowid dla...

Ważne

Zajęcia - zmiany

mały kompozytor
taniec arabski

zajęcia plastyczne
Hanny Zawadzkiej-Woźniak

Zobacz szczegóły
 
Regulamin zajęć w ODT Światowid


UWAGA! Nowy regulamin!

Więcej …
 
URBANCARD Premium

20% zniżki na wybrane usługi

Więcej …
 
OK System już jest

Więcej …
 

Kalendarz Imprez

 «   Grudzień 2022   »

PWśCPSN
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology




Partnerzy

  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
  • Partnerzy ODT Światowid
HUCULSKIE GRANIE W ŚWIATOWIDZIE PDF Drukuj Email


Imprezę rozpoczęła prezentacja multimedialna prowadzona przez Edytę Mitułę (Uniwersytet Wrocławski) dotycząca kultury Huculszczyzny (Galeria ca-ffe Pod spódnicą (parter) godz. 15.00).

Naturalne otoczenie górskie (Karpaty Wschodnie), izolacja i samowystarczalność umożliwiły przetrwanie kultury huculskiej w formie niemal niezmienionej do naszych czasów. Jej niepowtarzalna, bogata tradycja, sztuka ludowa, barwne stroje, rzemiosło artystyczne, muzyka, tańce, architektura, religia i obrzędowość, współtworzą aurę tajemniczości i unikalności tego regionu. Podczas prezentacji multimedialnej pani Edyty Mituły (współautorki książki „Huculszczyzna. Kultura i Edukacja” pod redakcją Anny Harytyk) mieliśmy okazję poznać ciekawostki związane z osobliwościami oraz tradycją, zwyczajami i kulturą Huculszczyzny.

Zaprosiliśmy także na degustację potraw ukraińskich. Można było spróbować sałatki Dniestr, barszczu ukraińskiego, gałuszek oraz kwasu chlebowego. Na deser - chałwa!

Zagrali również nasi goście ze Lwowa -  huculska kapela BAJ



Muzycy poprowadzili warsztaty dla publiczności. Mieliśmy okazję zobaczyć z bliska  instrumentarium grupy  oraz  próbowaliśmy tańczyć po ukraińsku.

Kapela BAJ (etymologia słowa „baj" w staroukraińskim języku karpackich górali znaczy „mowa, zabawa, wróżba") – to jednocześnie zespół badawczy oraz formacja muzyczna, których głównym obiektem badań i źródłem twórczości jest tradycja Huculszczyzny. Zespół łączy muzyków ze Lwowa, oraz huculskich wiosek Werchowyna, Zamagora, Bystrec: Ostap Kostyuk - flojara, tylynka, huculska koza, duda, drymba, trembita, Olena Kostyuk - akordeon, drymba, Wasyl Strynadjuk - skrzypce, Wolodymyr Henseckyj - cymbały, trembita, Wasyl Haranżuk - bajan, Wasyl Laskurijczuk - bęben, Wolodymyr Watalczuk - śpiew, taniec.

BAJ to zarówno wirtuozerskie granie, głębia brzmienia instrumentów dawnych, rytualny śpiew, jak i performance oraz warsztat archaicznego tańca huculskiego. Działalność zespołu jest  także twórczą realizacją projektu prowadzonego przez Ośrodek „Pracownia Pieśni” we Lwowie. Projekt ów przewiduje badania fenomenu huculskiego jako stworzonej przed wiekami kultury, a ma na celu  odnowienie zerwanej ciągłości tradycji między „ludowym" a „współczesnym", próba tworzenia kulturalnego MOSTU - żywego dialogu pomiędzy różnymi światopoglądami, różnymi warstwami społecznymi i różnymi pokoleniami.

Zwieńczeniem imprezy była projekcja „CIENIE ZAPOMNIANYCH PRZODKÓW”
reżyseria: Siergiej Paradżanow;

scenariusz: Siergiej Paradżanow, Mychajło Kociubiński, Viktor Bestayev; muzyka: Miroslav Skorik; występuja m.in.: Larisa Kadochnikova, Tatyana Bestayeva, Ivan Mikolajchuk, Spartak Bagashvili
sala widowiskowa II piętro; czas trwania: 97’

Miłość i tęsknota determinują czyny głównego bohatera, a że film Paradżanowa ma baśniową oprawę to tak jak w baśni wszystko ma tu wymiar ostateczny i musi kończyć się śmiercią. Iwan już jako dziecko zakochuje się w Mariczce, córce mordercy swojego ojca. Gdy oboje dorastają, postanawiają się pobrać, ale dziewczyna ginie w nieszczęśliwym wypadku i Iwan pozostaje sam ze swoją ogromną i niespełnioną miłością. To początek opowieści, która stała się dla Paradżanowa tylko pretekstem do odtworzenia na ekranie zapomnianego świata Hucułów, ludu zamieszkującego ukraińską i rumuńską część Karpat Wschodnich. Powstało arcydzieło wymykające się wszelkim definicjom, etnograficzno-malarska wizja egzotycznego świata. Nie jest to jednak widokówka ukazująca huculszczyznę wykonana ręką zdziwionego turysty, lecz żywy obraz obyczajowości przepełniony autentycznymi emocjami i mocno naznaczony symboliką oraz poezją. (…) Temu wszystkiemu towarzyszy zupełnie zdumiewająca, autentyczna muzyka huculska, w której tkwi duch tej grupy etnicznej. Dzięki tym wszystkim elementom i baśniowości z prostej nowel Kociubińskiego Siergiej Paradżanow stworzył opowieść bez dna, którą za każdym razem można odczytywać na nowo.

(info http://www.filmweb.pl/f102851/Cienie+zapomnianych+przodk%C3%B3w,1964)

Z racji, że degustacja potraw podczas Dnia Ukraińskiego cieszyła się dużym powodzeniem zamieszczamy poniżej przepisy potraw

Gałuszki

8-10 ugotowanych ziemniaków, pół szklanki posiekanych pestek dyni, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 jajko, 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz

Ziemniaki i mięso zemleć, Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wymieszać z masłem a następnie dodać do masy ziemniaczano-mięsnej. Dodać jajko, śmietanę i mąkę.. Przyprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrobić.
Lepić małe kulki i piec w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni.
Podawać polane masłem i koniecznie z surówkami.

Sałatka Dniestr

40 dag młodej białej lub pekińskiej kapusty
20 dag gotowanej kiełbasy
20 dag zielonego groszku konserwowego
1 cebula
20 dag majonezu; sól, pieprz, natka pietruszki

Kapustę posiekaj drobno i przetrzyj solą. Można odstawić na 15-20min. aby zmiękła. Dodaj pokrojoną w drobne paski kiełbasę, pokrojoną w półkrążki cebulę, groszek, pietruszkę. Dopraw pieprzem i wymieszaj z majonezem.

Oryginalny Barszcz Ukraiński

0,5 kg mięsa wołowego z kością; 0,4 kg białej kapusty; 0,25 kg buraków ćwikłowych; 150 przecieru pomidorowego 30% (3/4 słoiczka),
0,4 kg ziemniaków, 1 korzeń pietruszki, 2 średnie marchewki, 1-2 cebule, 4 kopiaste łyżki stołowe kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego, 1 łyżka octu,1 łyżka cukru, mąka do zasmażki, 50 g masła, 5-6 ząbków czosnku, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 duże liście laurowe, sól

Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w przecierze do stanu półmiękkości. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki. Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, następnie dodać poszatkowaną kapustę. Po 15 minutach dodać zawartość obydwu patelni oraz pieprzu, ziele angielskie, liście laurowych i gotować następne 15 minut. Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, zgnieciony czosnek i natkę pietruszki. Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany, dokładając oddzielnie do każdego talerza: najpierw porcja wołowiny z bulionu, potem duża łyżka śmietany i wszystko posypać mieszanką posiekanej natki pietruszki i koperku.

 

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter

Zobacz koniecznie

Własnoręcznie i z polotem!

zajęcia rękodzieła artystycznego w piątek o 17.15
wejściówka 30 zł

Więcej …
 
Ze sztuką i poprzez sztukę

zapraszamy na film podsumowujący projekt

Więcej …
 
Nowe zajęcia

taniec na obcasach
zajęcia dla Pań!
zapisy i informacje 
tel: 504546926

 

 

 

 

Zaprzyjaźnione szkoły